Nieuws
2023
De kas is mijn “happy place”
10/05/2023
Auteur: Marjolein (moestuintje 7)
Dit voorjaar hebben mijn man en ik een kas gebouwd aan ons huis. De spullen hebben we veelal tweedehands gekocht of gebruik gemaakt van materialen de we al hadden. De ramen zijn oude eenruiters, waardoor het kasje een nostalgische look heeft gekregen. Ik grap regelmatig dat de kas mijn “happy place” is.
De kas is ideaal om in voor te zaaien en straks, wanneer de zaailingen uitgeplant kunnen worden komen er tomaten in. Veel plantjes heb ik eerst binnen laten kiemen, om ze vervolgens in de kas te laten opgroeien. Bloemen zoals leeuwenbekjes, ridderspoor, zinnia’s, cosmos en zonnebloemen maar ook veel groentes zoals bietjes, snijbiet, bleekselderij, palmkool, spruitjes, kalettes, courget en verschillende pompoenen.
Ik vind het een prachtig proces, van zaaien, kiemen, groeien en uiteindelijk uitplanten.
Loslaten
Nu het bijna half mei is, dan wordt het tijd om de planten-kinderen los te gaan laten. Ze kunnen uitgeplant worden op de moestuin. Sommige plantenkinders verzorg ik al sinds januari, zoals mijn Cobaea.
Het loslaten, en de planten op de moes’ , vind ik lastig. “Zullen ze wel sterk genoeg zijn”, “heb ik wel voldoende tijd voor het water geven”, en de grootste angst, “zouden ze niet worden opgegeten?”
Op de moes’ hebben we een scala aan medegebruikers en ik heb ervaren dat ze niet altijd eerlijk delen. Dus schoorvoetend ben ik begonnen om mijn minst bijzondere zaailingen uit te planten.
De lathyrusen & ridderspoor hebben het al 4 dagen vol gehouden, de goudsbloemen zijn voor 50% opgegeten en van de rucola & snijbiet is nog alles over. De bleekselderij is blijkbaar smakelijk, die is weg. Ook de recent gezaaide worteltjes zijn er niet meer. Al met al ben ik niet ontevreden.
Thuis, in “my happy place” geef ik de planten-kinderen allemaal een klein scheutje water, vervolgens sluit ik de deur weer en bescherm ze nog even, voor alles waar ik bang voor ben.
Vind je het leuk om mijn moestuinervaringen te volgen?
Ik deel veel via Instagram: moestuin.lein
2022
Moestuinplan 2.0
19/12/2022
Auteur: Marjolein (moestuintje 7)
Afgelopen dagen is het koud. ’s Nachts tot wel -8 en de grond op de moestuin is goed bevroren. De tuin straalt rust uit, het stro kraakt onder mijn laarzen als ik over mijn paden loop. Onder het dekentje van stro zie ik in de achterste moestuinbak puntjes van knoflook uit de grond steken. De boerenkool heeft mooie ijskristallen op het blad. En de Rudbeckia toont een mooi silhouet in de tuin.
Nadat ik mijn rondje gewandeld heb door de tuin, genoten van alles wat zo mooi is opgevroren, ga ik weer naar huis. Er kan momenteel weinig werk worden verzet in de tuin.
Vorig jaar ben ik voor het eerst begonnen met moestuinieren. Als moestuinleek heb ik mij ingelezen middels boeken, maar ook via social media zoals Instagram heb ik veel mogen leren.
Ik kijk terug op een productief jaar! Veel oogst is gelukt en ik heb genoten. Volgend jaar kan het zeker nog beter. Met mijn boerenkool en spruiten bijvoorbeeld. Die heb ik veel te laat gezaaid. Hopelijk kan ik 1 x van de boerenkool eten, want groter dan dit zullen ze niet meer worden. Dat moet dus komend jaar anders.
Thuis kan ik wel aan de slag. Het moestuinplan 2.0 voor 2023 maken.
Komend jaar heb ik 22 bakken waarover ik mijn planten wil gaan verdelen. De bakken vind ik praktisch. Bakken zorgen voor een goede afscheiding tussen mijn paden, maar ook kan ik de grond per bak opwerken voor het nieuwe seizoen. Ik spit niet, ik probeer volgens de no-dig methode het bodemleven te stimuleren om het compost de grond in te werken. Met mulchen voorkom ik dat de aarde bloot komt te liggen. Ook dat is voor het bodemleven prettig.
Daarnaast vind ik de bakken mooi staan, het oog wilt ook wat. Mijn moestuintje is een mooi & gezellig plekje geworden, een plekje waar ik komend jaar naast het tuinieren ook een boek wil lezen & een kopje koffie wil drinken.
Onze moestuin is biologisch. Natuurlijk gebruik ik geen gif en pas ik vruchtwissel toe om zo ziektes en uitputting van de grond te voorkomen.
Maar ik zit nog wel met een vraag.
Combinatie teelt schijnt uitstekend te werken om plagen te bestrijden. Daarnaast kan je zo optimaal gebruik maken van de ruimte in de tuin. Maar hoe doe ik dat dan als ik ook de wisselteelt wil toepassen? Daar kan ik nog weinig over vinden. Nog op zoek naar het juiste boek, of de beste infuencer op Instagram die kan vertellen hoe je vruchtteelt combineert met combinatieteelt.
Dus komend jaar bedenk ik het dus zelf. Ik ga combineren met planten die graag naast elkaar staan. En ik daarin mogen bloemen voor mij niet ontbreken.
Knoflook met aardbeien, kolen & dille. Bietjes met koriander. Uien met wortels & goudsbloem & afrikaantjes. Aardappels met mais & goudsbloem. Natuurlijk de afrikaantjes onder de bonen.
De hoofdgewassen blijven “in the lead”.
Ik ga proberen de ‘gecombineerde teelt’ mee te wisselen in mijn wisselteelt plan. Met de 22 bakken, moet ik ver kunnen komen, maar of het gaat lukken in de cyclus van minimaal 4 jaar, dat moet ik nog uitgepuzzeld. Gelukkig duurt de winter nog even, tijd genoeg om die puzzel te maken.
O jee, tuincontrole!
30/11/2022
Auteur: Ella
O jee, tuincontrole.
Dat dacht ik afgelopen week regelmatig. Ligt ie er goed bij? Niet te veel onkruid, is het geen rommeltje? Een beetje zenuwachtig word ik toch wel als er weer een controleronde aan zit te komen.
Vrijdag voor het controleweekend is het heerlijk tuinweer met een zonnetje. Dus aan de slag, maar wat ga ik doen vandaag? Ik probeer door de ogen van het controleteam naar m’n tuin te kijken en begin maar met de dahlia’s die er nu toch wel uit moeten.
Na een half uurtje klinkt het vrolijke: ‘hallo buuv, lekker bezig?’. Hester loopt het pad op en we hebben het al gauw over de controle die zij het weekend gaat doen samen met Henk. Ik vertel dat ik altijd licht zenuwachtig word van de controles waarop Hester even mee loopt door m’n tuin. Ziet er prima uit, alleen de plastic buizen moeten plat op de grond liggen. Maar de paden langs de tuin zijn schoon, geen overhangende takken waar buren last van hebben, de woekeraars, de schrik van tuinierders zoals kweekgras, zevenblad en haagwinde, zijn prima onder controle. En natuurlijk, her en der daar staat nog wel een sprietje maar daar gaat het niet om. Hester: ‘hou vooral ook in gedachten dat als je je tuin zou opgezeggen: wat lever je dan af? Komt de volgende tuinder voor onaangename verrassingen te staan? Moet hij uren en weken tijd investeren voor hij lekker aan de slag kan gaan? Dan heb je te weinig gedaan’.
Dus als je alle stokken en netten opgeruimd hebt die je de komende maanden niet gebruikt en de pvc-buizen op een stapeltje of bundeltje op je tuin legt, en de paden netjes en je tuin vrij van woekerend onkruid, dan zit het wel snor.
En twijfel je toch? Vraag als je Hester op de tuin ziet of ze even met je meeloopt door je tuin om wat tips te geven. Dat doet ze graag. Ik ben hierdoor inmiddels van m’n tuincontrolevrees af.
Op naar een nieuw seizoen met blij gemoed.
2020
Mulchen, toch maar wel!
17/11/2020
Auteurs: Hester & Nienke
Zaterdag weer samen naar de tuin met mijn tuinmaatje om de overvloedige prei en boerenkool te oogsten. Onder luid geroep de tuingrond geprezen, zo lekker rul. Samen keken we terug op ons tweede jaar fanatiek mulchen. Want na de gezamenlijke les over opbouw van de bodem die wij als leden van de vereniging hebben gekregen waren wij zeer geïnspireerd. De eerste actie was om in de herfst een stabiele humuslaag van 20 cm op te brengen van bladcompost. Deze hebben we daarna afgedekt met een dikke laag stro voor de winter. We hebben ongeveer 6 balen stro gebruikt voor 70m2.
Wat het afgelopen zomer opleverde:
In het voorjaar hebben we niet gespit, maar onder het stro wat compost toegevoegd en een beetje koeienmest. Het stro bleef liggen op de paden, onder de courgettes en op de aardappels. Op de grond waar de fijne groenten werden gezaaid legden we een laag grasmaaisel van ongeveer 5 cm. Het resultaat is een heel levendige bodem met veel klein kruipselgoed, in de hitte van deze zomer totaal maar 7 keer water geven, we hoeven nooit meer onkruid te wieden en de rijkste oogst ooit. Ook een hele rijke oogst van slakken, dat wel, maar die hadden we ook al zonder mulch laag. Gelukkig hadden we van onze tuinbuurman geleerd om een koolvliegnet te gebruiken. En dit was de oplossing! De slakken hielden we prima bij de planten vandaan. En ja de woelmuizen zijn er ook in de tuin, die hadden we al voordat we de grond afdekken en niet meer spitten; of het er meer zijn weten we niet zeker, we hebben er nauwelijks last van. Het plezier om te werken met een heel soortenrijke bodem is daarentegen niet te versmaden.
Nieuws
2017
Mulchen: toch maar niet?
10/11/2017
Mulchen wordt in de moestuin gebruikt om
(a) het organisch gehalte in de bodem te verbeteren
(b) onkruid te onderdrukken
(c) water vast te houden in de bodem.
Mulches van ‘grof’ materiaal zoals houtsnippers onttrekken tijdens het afbraakproces tijdelijk voedingsstoffen aan de grond. (Bron: HDRA Encylopedia of Organic Gardening) Het is dus niet handig om houtsnippers direct om gewassen te strooien, zeker niet op zandgrond met weinig voedingsstoffen.
Groene mulches, zoals grasmaaisel, verteren sneller en geven snel voedingsstoffen af. De laag moet echter wel erg dik zijn (20 cm) wil het onkruid groei tegengaan.
Mulch trekt wel veel plaagdieren aan, zoals woelmuizen en naaktslakken. Uit onderzoek van de Royal Horticultural Society blijkt dat mulch de slechtst mogelijke bestrijdingsvorm is voor naaktslakken. De mulchlaag is een vochtige schuilplaats. De enige ‘mulch’ die ze misschien op afstand kan houden is scherp zand of ander sterk vocht-absorberend materiaal.
Helaas heeft maar één tuinder gereageerd op een mail met verzoek om zijn of haar ervaring met mulch te delen, maar feedback kan altijd nog!
Biologische bestrijdingsmiddelen tegen naaktslakken
10/11/2017
Volgens het RHS onderzoek werken biologische slakkenkorrels (ijzerfosfaat) bijna even goed als chemische middelen. Deze blauwe korrels (bijv. van Ecostyle) zijn toegestaan in de biologische landbouw.
Bodemaaltjes (nematoden) werken goed als preventief middel. Ze zijn te koop in een zakje die je vermengt met water. Dit moet dan één of meerdere keren in het voorjaar over de tuin gegoten worden.
De resultaten met strookjes koper over de rand van een pot zijn wisselend, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Tip van een medetuinder: de randen van potten insmeren met vaseline.
Japanse Duizendknoop
De gemeente Amersfoort is een bijna militaire operatie gestart tegen de Japanse Duizendknoop. Volgens de huis-aan-huis verspreide folder is niets, zelfs geen beton, bestand tegen deze bruut. Op de tuin is de plant nog niet gesignaleerd, maar dat kan natuurlijk altijd veranderen. Meer informatie bij de gemeente; de verspreiding is te zien bij Amersfoort in beeld.
Teken!
Er zijn teken op de tuin geconstateerd. Teken zijn gevaarlijk omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Controleer armen en benen bij vertrek, want Lyme is geen pretje. Meer informatie bij het RIVM.
2016
Midwinterborrel DBM zaterdagmiddag 17 december
Alle leden, partnerleden en gezinsleden zijn van harte welkom voor een gezellig samenzijn op de tuin op zaterdag 17 december van 15 – 17 uur. Kijk hier voor de details.
Aansluitend aan ons eigen midwinterfeest kun je deelnemen aan de kerstlichtjestocht in het Schothorsterpark. De kerstlichtjestocht brengt oud en jong in de kerststemming.
Blauwe netten weer te bestellen!
Het net heeft een breedte van 6 meter en wordt voor €2,55 per strekkende meter verkocht. Je kan je bestelling plaatsen door het verschuldigde bedrag over te maken op NL21 INGB 0003 2506 94 t.n.v. De Breede Morgen, onder vermelding van je tuinnummer en het aantal meter net dat je hebben wilt.
Tegelijk met je overschrijving kan je ook een mailtje sturen naar penningmeester@debreedemorgen.nl maar dit hoeft niet. Je ontvangt van de penningmeester een mailtje als het net voor je klaarligt in de schuur. Er kan soms een paar dagen overheen gaan, dus bestel op tijd!
Er kan weer besteld worden!
Pootaardappels, uien, zaden en knoflook
Traditiegetrouw kan er weer besteld worden via de tuinvereniging: pootaardappelen, pootuien, knoflook en biologische zaden. Geen minimum afname (per tuinlid), pootgoed kan per stuk, geen verzendkosten en voor de zaden ontvang je een korting van 25%!
Bestel via de bestelformulieren hieronder. Wel moet dit jaar voor een minimumbedrag bij VanderWal besteld worden om voor deze korting in aanmerking te komen. Na ontvangst van alle bestelformulier kijk ik of we tot deze drempel komen. Vooruitbetalen hoeft dus niet dit jaar en een kans dat we de bestelling annuleren (en je dus zelf kan bestellen).
Informatie zaden en pootgoed
In de bijlage “Informatie zaden en pootgoed” staat alle informatie over de te bestellen aardappelrassen en soorten pootui die dit jaar besteld kunnen worden. Er kan per stuk besteld worden.
In de courant van de Zadenhandel Van der Wal (op tafel in de schuur) vind je informatie over zaden en andere produkten. Op de zaden ontvang je een korting van 25%.
Bestelformulier voor pootgoed en zaden
Gebruik het bestelformulier voor pootgoed voor het bestellen van de pootaardappelen, pootuien en knoflook en het bestelformulier voor zaden voor de zaden. Invullen, opslaan en dan mailen naar Jaap-Jan, voorzitter@debreedemorgen.nl (nog tijdelijk in gebruik bij mij).
Uiterste besteldatum is op zaterdag 15 januari 2017.
Zorg ervoor dat de ingevulde bestelformulieren én de betalingen op 17 januari bij ons binnen zijn!
Uitgiftedatum is zaterdagochtend half maart 2016 tussen 10:00 en 11:00 uur (precieze datum te bepalen na ontvangst alle bestelformulieren).